Huidige regio & Taal

De arbeidsmarkt in 2021 – bedrijven en medewerkers optimistisch

Facebook
LinkedIn

Ondanks de nasleep van de coronacrisis, die hoogstwaarschijnlijk gepaard gaat met de nodige faillissementen en werklozen, zijn Nederlandse werkgevers en medewerkers relatief optimistisch over de arbeidsmarkt in 2021, zo blijkt uit een onderzoek van vacaturewebsite Indeed. Het platform ondervroeg ruim 14.000 medewerkers en 3.600 werkgevers over de hele wereld en deelde onlangs de resultaten.

Economen rekenen erop dat de nasleep van de coronacrisis een stijging in werkloosheid en faillisementen meebrengt in 2021, maar werknemers en werkgevers zijn een stuk optimistischer over de arbeidsmarkt in 2021. Ondanks de crisis, zien die laatste twee groepen de arbeidsmarkt rooskleuriger in dan verwacht. Een kanttekening is hierbij dat Nederlandse werknemers positiever over de arbeidsmarkt klinken dan buurlanden België en Duitsland.

Wat verwachten de werknemers in 2021?

Meer dan een kwart van de Nederlandse werknemers is optimistisch over hun carrièremogelijkheden in 2021, komt voort uit de resultaten van de enquête. Meer dan een derde van de ondervraagden is positief over de algemene arbeidsmarkt en ongeveer een kwart van de werknemers ziet in 2021 mogelijkheid tot salarisverhoging.

Het contrast met België en Duitsland is zeker aanwezig, hoewel de cijfers in Duitsland slechts iets lager liggen. In België liggen de cijfers daarentegen met wel 10 procent lager, wat zegt dat Belgen een stuk minder optimistisch over de – hun – arbeidsmarkt zijn.

De verwachtingen van werkgevers in 2021

Nog een opvallend onderdeel uit de cijfers, is dat Nederlandse werkgevers zelfs optimistischer zijn dan de ondervraagde werknemers. Zo ziet meer dan de helft van de ondervraagden kansen om hun bedrijf in 2021 te laten groeien, waar ruim 40 procent van de Nederlandse werkgevers denkt dat hun personeel ook in 2021 carrièremogelijkheden heeft.

Volgens het onderzoek past het Nederlandse optimisme bij de (relatief) milde klap die de arbeidsmarkt vooralsnog heeft gekregen, mede vanwege de steun die de Nederlandse overheid continu heeft geboden aan ondernemers. Ondanks dat de werkloosheid in 2020 al licht steeg, was is het percentage van 4,3 procent werkloosheid in oktober alsnog relatief laag.

Andere voorspellingen voor 2021

Naar verwachtingen van o.a. het Centraal Planbureau (CPB) stijgt de werkloosheid in 2021 tot boven de 6 procent. Het bureau verklaart dat deze stijging komt doordat er nog een golf aan reorganisaties volgt, aangezien dit in 2020 nog niet bij alle bedrijven en organisaties plaatsvond.

Ook werden de afgelopen tijd bankiers, insolventieadvocaten en investeerders gevraagd naar hun verwachtingen voor 2021. Zij voorzien een toename in faillisementen, blijkt uit een onderzoek afgenomen door onderzoekers van de Bijzonder Beheer Barometer.

Gerelateerde Berichten