Hoe zeker is een vaste baan?
Luistertip
Recent beluisterde ik de reportage van Argos ‘een vaste baan en toch ontslag’. De roep naar meer flexibiliteit groeit natuurlijk al jaren. Versoepeling van het ontslagrecht wordt gezien als één van de oplossingen. Argos deed in haar reportage onderzoek naar de vraag ‘hoe moeilijk het is om iemand in vaste dienst te ontslaan’.
Volgens een van de geïnterviewde roepen werkgevers dat het moeilijk is om iemand te ontslaan, terwijl werknemers het tegenovergestelde zeggen. Argos concludeert: het is wel kostbaar, echt moeilijk is het niet. Ondanks dat werknemers in Nederland goed beschermd zijn, gaan werkgevers de procedure voor ontslag aan wanneer zij zo gezegd ‘van iemand af willen’. Tevens zijn er ook genoeg creatieve manieren te bedenken om het contract te verbreken; mijn bedrijf wordt gereorganiseerd en jouw functie vervalt. Netjes is het niet, maar helaas valt er weinig aan te doen, aldus de reportage.
Opvallend vond ik het dat Nederland het enige land ter wereld is waar de werkgever vooraf toestemming moet vragen om een werknemer te ontslaan. Dit kan via de kantonrechter of via het UWV. Beter zou zijn om het ontslag over te laten aan de werkgever en de werknemer daarna de kans te geven om naar de rechter te stappen.
Drie bezwaren
Professor Evert Verhulp noemde drie bezwaren tegen de huidige ontslagprocedure:
- Ontslaan is te ingewikkeld, vergt samenwerking met een advocaat en kost veel geld
- De verschillen in de ontslagvergoedingen zijn groot en niet eerlijk. Bij dezelfde reden van ontslag kan de vergoeding erg verschillen.
- Niets in de huidige ontslagwet stimuleert om opzoek te gaan naar een nieuwe baan. Het gaat alleen om geld.
Kortom: een interessante reportage. Wil je de hele reportage beluisteren? Klik dan hier: https://www.vpro.nl/speelPOMS_VPRO_403490een-vaste-baan-en-toch-ontslagen~.html