Per 1 oktober verlengt de regering de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) tot 1 juli 2021. Over deze 9 maanden wordt de NOW geleidelijk afgebouwd, zodat ondernemers en werkenden tijd en ruimte hebben om zich aan te passen aan de ‘nieuwe’ omstandigheden. In deze blog leggen we uit wat de NOW 3.0 inhoudt, wat er verandert t.o.v. de NOW 2.0 en geven we een aantal voorbeelden.
Opdeling in drie tijdvakken
De NOW 3.0-regeling is opgedeeld in drie tijdvakken van 3 maanden per tijdvak:
- Blok 1 (okt tot en met dec)
- Blok 2 (jan tot en met april)
- Blok 3 (mei tot en met juli)
Voor ieder afzonderlijk blok kan een werkgever beslissen om gebruik te maken van de NOW-subsidie (of niet). Bovendien staat die aanvraag volledig los van eventuele eerdere aanvragen voor NOW 1.0 of NOW 2.0.
Wat blijft er ongewijzigd?
Een aantal zaken blijven ongewijzigd. Denk hierbij aan de inspanningsplicht voor scholing en het verbod op het uitkeren van dividend en bonussen. Daarnaast blijft de vaste 40% opslag voor werkgeverslasten bestaan, evenals het voorschot van 80% op het subsidiebedrag.
Wat verandert er ten opzichte van de NOW 2.0?
Ten opzichte van de NOW 2.0 verandert er natuurlijk weer het een en ander. De belangrijkste veranderingen zijn als volgt:
1. Strengere eisen aan omzetverlies
Het minimale (verwachte) omzetverlies voor alle werkgevers om aanspraak te kunnen maken op deze derde regeling is in het eerste tijdvak 20%, conform de eerdere twee NOW-maatregelen. Vanaf het tweede tijdvak – vanaf januari – is een minimum omzetverlies van 30% vereist om de subsidie te kunnen aanvragen.
2. Mogelijkheid tot daling loonsom
Net als bij de aanvraag voor de eerste twee regelingen, geldt ook bij de derde NOW-regeling dat je als werkgever voorafgaand aan de verplichting aangeeft géén ontslag op grond van bedrijfseconomische redenen aan te vragen. (Gedurende de periode waarover de tegemoetkoming ontvangen wordt.)
Desondanks is de overheid is zich wel degelijk bewust dat niet àlle werkgelegenheid kan worden behouden. Daarom bestaat de mogelijkheid voor werkgevers om de loonsom – opnieuw per tijdvak van 3 maanden – geleidelijk te laten dalen zonder dat dit ten koste gaat van de subsidie.
Een loonsom kan dalen wanneer de werkgever minder mensen inzet voor een bepaalde klus of periode, indien werknemers besluiten tot een vrijwillig loonoffer – tijdelijk of niet – of als werknemers de onderneming verlaten. Deze optie is progressief opgebouwd over de drie tijdvakken met respectievelijk 10% voor blok 1, 15% voor blok 2 en 20% voor blok 3 als percentages.
3. Afbouw van de vergoeding
De tegemoetkoming aan bedrijven voor loondoorbetaling wordt in 3 stappen afgebouwd per tijdvak van drie maanden: van 80% vergoeding, naar 70% naar 60%.
Rekenvoorbeeld in blok 1 (okt tot en met dec)
1. Wanneer 100% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 80% van de loonsom van een werkgever.
2. Wanneer bv 25% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 20% van de loonsom van de werkgever.
Rekenvoorbeeld in blok 2 (jan tot en met april)
1. Wanneer 100% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 70% van de loonsom van een werkgever.
2. Wanneer bv 25% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 17,5% van de loonsom van de werkgever.
Rekenvoorbeeld in blok 3 (mei tot en met juli)
1. Wanneer 100% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 60% van de loonsom van een werkgever.
2. Wanneer bv 25% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 15% van de loonsom van de werkgever.
4. Maximaal te vergoeden loon per werknemer
Net zoals bij NOW 1.0 en NOW 2.0, zal het te vergoeden loon in de eerste twee blokken van de NOW 3.0-regeling maximaal twee keer het dagloon zijn. Concreet betekent dit € 9.538 op maandbasis. In blok 3 wordt dit teruggebracht naar één keer het dagloon, hetgeen meer correspondeert met de sociale zekerheid zoals we die momenteel kennen.
Per wanneer kan ik de NOW 3.0-regeling aanvragen?
Ondanks dat het eerste tijdvak van NOW 3.0 per 1 oktober van start gaat, kun je de aanvraag bij het UWV voor blok 1 pas doen vanaf 16 november. Op het moment van aanvraag zul je de reeds verstreken tijd van het desbetreffende blok dus met terugwerkende kracht moeten aanvragen. De aanvraagdata voor blok 2 en 3 zijn nog momenteel nog niet bekend.
Heb je nog vragen over NOW 3.0?
Wil je als ondernemer advies over de NOW 3.0-regeling, ben je benieuwd wat de mogelijkheden voor jou zijn of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag. Neem contact op met onze O&S-afdeling via os@wepaypeople.nl.