Hier bij WePayPeople ontvangen wij meer dan regelmatig de vraag: hoe begin ik een eigen uitzendbureau? Heel erg begrijpelijk, omdat het een interessante en snel-ontwikkelende markt is die jou als ondernemer continu blijft uitdagen. Het kan ook zijn dat je nadenkt over het starten van een uitzendbureau of dat je er zelfs al eentje bent begonnen. Door onze jarenlange ervaring in de uitzend-, payroll- en backoffice-branche, weten wij als geen ander van de hoed en de rand.
In dit blog geven we op basis van eigen ervaringen en verhalen uit de markt, vier onmisbare tips over het starten van een eigen uitzendonderneming.
1. Zorg voor een perfecte voorbereiding
Over het algemeen merken wij dat de beste uitzendondernemers ruime ervaring in de markt hebben. Je goed voorbereiden is dus essentieel. Ondanks dat er veel kansen binnen de uitzendbranche liggen, is het niet een vanzelfsprekendheid dat je meteen succesvol bent. Om goed beslagen ten ijs te komen, raden wij daarom aan om goed na te denken over de volgende vragen:
- Op welke manier kom jij straks aan je opdrachtgevers en uitzendkrachten?
- Hoe overtuig jij anderen van jouw onderscheidende vermogen? (Denk hierbij aan het inzetten van je marktkennis.)
- Begin je het uitzendbureau in je eentje, start je met een partner of doe je het in groepsverband? Leg alle afspraken goed vast, zodat daar in de toekomst geen moeilijkheden over ontstaan.
- En last but not least; wat is de naam van je uitzendbureau?
2. Kies de juiste (niche)markt om je op te richten
Als startende ondernemer in de uitzendbranche is het natuurlijk verleidelijk om direct iedere binnenkomende opdracht aan te gaan. Denk hier goed over na, want voordat je het weet loop je in zeven sloten tegelijk. Focus is ontzettend belangrijk, zeker bij de start van je nieuwe onderneming. Denk daarom goed na over de branches en sectoren waarmee jij veel affiniteit hebt, of misschien al ervaring in hebt opgedaan.
Onthoud: het is makkelijker om op te schalen wat betreft nieuwe sectoren, dan af te bouwen naar minder sectoren waar je je op richt. Daarnaast zoeken veel inlenende partijen naar een uitzendbureau met specifieke vakkennis, en niet een generiek bureau dat zich richt op alle markten. Tuurlijk, er zijn genoeg succesverhalen, maar er zijn misschien nog wel meer verhalen die niet succesvol eindigden. Inleners zoeken een gespecialiseerde partner die weet wat er speelt in hun specifieke markt, waar de kansen en valkuilen liggen en op welke manier zij op bepaalde ontwikkelingen in kunnen spelen.
3. Weet wat er financieel mogelijk is
Denk goed na over het financiële plaatje dat bij de start van een uitzendbureau komt kijken. Natuurlijk is het van groot belang om goed na te denken over de aanschaf van apparatuur voor jou (en je eventuele personeel), de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) en bijvoorbeeld de huur van kantoorruimte, maar dat is niet het enige. Zo is het bij een uitzendbureau essentieel om de mogelijkheid tot voorfinanciering aan te kunnen bieden.
Bij het nadenken over de voorfinanciering, zijn er twee vragen van belang:
- Kan ik de voorfinanciering realiseren of wil ik hiervoor een partner inschakelen?
- Wil ik het risico rondom de voorfinanciering dragen?
Goed om te weten: een lage liquiditeitsdruk komt je onderneming of uitzendbureau ten goede. Om die reden zorgen wij voor een voorfinanciering van de lonen van jouw medewerkers. Zo halen we samen de druk van jouw organisatie, zodat jij meer kunt investeren in kostenposten die er – op dat moment – écht toe doen.
Benieuwd naar hoe wij kunnen helpen met jouw voorfinanciering? Bekijk onze Backoffice-pagina.
4. Zorg dat je administratie (backoffice) staat als een huis
Een goedlopende backoffice is een van de belangrijkste eisen van een sterk uitzendbureau. Na het opzetten van je backoffice kun je feitelijk van start. Maar wat is de backoffice precies?
De backoffice omvat alles wat er gebeurt achter de schermen. Boekhouding, salarisadministratie, uitzendovereenkomsten, arbeidsovereenkomsten opstellen en andere administratieve taken. De backoffice is ontzettend belangrijk, zeker voor een uitzendonderneming. Het vergt veel kennis van personeelszaken, wet- en regelgeving rondom arbeid(skrachten) en andere belangrijke punten. Denk verder aan:
- De Wet minimumloon
- De opbouw van cao’s
- Inlenersbeloningen
- Uitzendbedingen
- De Wet werk en zekerheid
- De Wet arbeidsmarkt in balans
Of je nu ervaring hebt in de uitzendbranche of begint als leek, een goede backoffice opzetten voor jouw bedrijf vergt tijd en moeite. Maar je hoeft het niet in je eentje te doen. Met een goede partner – zoals WePayPeople – kun je direct aan de slag met jouw eigen uitzendbureau. Je hoeft geen investeringen te doen in het opzetten van een complete backoffice.
Wij verzorgen dit voor je, inclusief benodigde software en branchecertificeringen. Daarnaast maak je ook gebruik van onze uitgebreide expertise en geautomatiseerd uitzendproces. Je hoeft je alleen maar te richten op de groei van jouw uitzendbureau, uitzendkrachten en netwerk.