Hoe zit dat met reiskosten?
Wanneer een werknemer voor het werk reist, dan kan de werkgever de kosten van deze reizen vergoeden. Denk aan woon- werk verkeer of bijvoorbeeld de reis naar een klant. Dit kan op verschillende manieren. In deze blog lichten wij de meest voorkomende vergoedingen en verstrekkingen kort toe.
Reizen met openbaar vervoer
Kosten voor het openbaar vervoer mogen onbelast worden vergoed (gerichte vrijstelling onder werkkostenregeling).
Reizen met eigen vervoer van de werknemer (auto, brommer fiets)
Wanneer de werknemer met eigen vervoersmiddel naar het werk komt of andere zakelijke kilometers maakt, mag de werkgever €0,19 per kilometer onbelast vergoeden. Voor de werkkostenregeling is dit een gerichte vrijstelling.
Voor woon- werk kilometers kan de werkgever een vaste vergoeding geven. Voor de berekening van een vaste vergoeding gaan wij uit van 214 werkdagen in een jaar.
Fiets vergoeden
Als werknemer kunt u een fiets vergoeden of verstrekken aan uw werknemer. Hier zijn bepaalde voorwaarden aan verbonden. Zo moet de werknemer wel de fiets op meer dan de helft van de dagen dat hij naar het werk reist gebruiken.
Parkeerkosten en eindheffing
Wanneer een werknemer parkeerkosten maakt met een auto van de zaak vallen deze onder de intermediaire kosten en mogen deze onbelast vergoed worden.
Reizen met een auto van de zaak
Wanneer u uw werknemer een auto van de zaak ter beschikking stelt, is dit loon in natura wanneer de medewerker de auto ook privé gebruikt. Er is sprake van een privé gebruik wanneer de medewerker meer dan 500 privé kilometer op jaarbasis maakt. Bij privé gebruik van de werknemer moet een bijtelling tot het loon gerekend worden.
Meer informatie?
Wenst u een uitgebreide toelichting op de verschillende vervoersmiddelen en reiskosten? Bijvoorbeeld over wat er gebeurt als uw medewerker ziek is of over welk percentage u voor de bijtelling voor de auto van de zaak moet toepassen? Download dan het document vervoer en reiskosten hier. Of neemt contact op met WePayPeople via 020 – 716 3384.