De komst van het coronavirus heeft al een lange periode een ontzettend grote invloed op de arbeidsmarkt, en daarmee ook op de uitzendbranche. In de ene sector zitten uitzendkrachten al maanden thuis, in de andere sector is het drukker dan ooit. Het verschilt dan ook per branche hoe heftig te klappen zijn die jouw onderneming incasseert. Omdat we nog wel een poosje werken onder ‘het nieuwe normaal’, zetten wij een aantal belangrijke punten voor uitzendbureaus gedurende deze pandemie op een rijtje.
1. Ga na of de uitzendkracht gezond en virusvrij is
Uiteraard is het moeilijk dagelijks uitzendkrachten te testen op het meedragen van het coronavirus. Het is daarentegen wel mogelijk om in kaart te brengen wat de situatie per uitzendkracht is. Voelt iemand zich grieperig of of niet, is iemand onlangs op reis (naar een risicogebied) geweest en zijn er mensen in de nabije omgeving van de uitzendkracht die onlangs positief zijn getest op het coronavirus?
Indien het antwoord ‘ja’ is op een van deze vragen, dan is het goed om actie te ondernemen. Soms betekent deze actie simpelweg thuisblijven. Het is namelijk zo dat wanneer jij als uitzender weet dat een uitzendkracht risico loopt, je wettelijk verplicht bent om jouw klant op de hoogte te brengen.
2. Stem goed af wanneer een uitzendkracht thuisblijft of -werkt
Wanneer een medewerker weigert naar werk te komen tijdens een vermeend geval van ziekte, dan mag dit niet zomaar. Gebeurt het wel en zonder overleg, dan is er zelfs sprake van werkweigering en is het mogelijk de loonbetaling te staken gedurende de thuisgebleven periode. Dit levert echter wel extra gedoe op, en dat wil je juist voorkomen.
Indien de angst voor besmetting op het werk aanwezig is, dient de uitzendkracht een verzoek om thuis te werken of thuis te blijven in te dienen. Of de inlenende partij met dit verzoek moet instemmen, hangt af van (i) het type werk, (ii) of er de mogelijkheid bestaat om op afstand te werken en (iii) hoe groot de kans op besmetting is. Houd hierbij de richtlijnen van het RIVm in de gaten en schakel bij twijfel (tijdig) een bedrijfsarts in.
3. Weet de situatie over loondoorbetaling gedurende een quarantaine van de uitzendkracht
Het is goed om te weten dat wanneer een uitzendkrachten tijdens verplichte quarantaine ‘gewoon’ doorbetaald moeten worden, ook wanneer uitzendkrachten niet ziek zijn. Er is in deze situatie geen sprake van ziekte, dat resulteert in een volledige loondoorbetaling voor de uitzendkracht. Indien in de arbeidsovereenkomst is afgesproken dat dit niet geldt, dan is dat uiteraard van toepassing.
Nog een belangrijk stukje informatie: voor uitzendovereenkomsten met uitzendbeding, geldt dat wanneer de opdrachtgever besluit de opdracht te eindigen, de uitzendovereenkomst ook eindigt. Een inlener hoeft in zo’n geval dus geen loon door te betalen.
4. Wees je ervan bewust dat uitzendkrachten meer gezondheidsrisico’s lopen
Omdat uitzendkrachten over het algemeen minder of geen recht hebben op ziekengeld maar wel een inkomen nodig hebben, zijn zij sneller geneigd zichzelf niet of minder te isoleren wanneer er gevaar op besmetting dreigt. Bijvoorbeeld als zij wel in aanraking zijn gekomen met een besmet persoon. Het is lastig om hier als uitzendbureau iets aan te doen, maar door in ieder geval de risico’s te elimineren zoals besproken bij punt 1, weet je zeker dat alles rondom je personeel zo veilig mogelijk gebeurt.
5. Blijf op de hoogte van de situatie rondom risico’s bij je klanten
Als uitzendbureau heb je de wettelijke verplichting van jouw klanten, de inlenende partijen, informatie te krijgen over de eventuele (gezondheids)risico’s die er spelen. Het is belangrijk dit te communiceren richting de uitzendkrachten, zodat zij te allen tijde weten wat er speelt bij de inlenende partij. Denk aan bijvoorbeeld een corona-uitbraak bij jouw klant, waardoor het voor je uitzendkrachten (tijdelijk) niet meer veilig is.
Veiligheid voor je personeel is de sleutel hier, aangezien de gezondheid en daarmee ook het vertrouwen van jouw uitzendkrachten zwaarder wegen dan bijvoorbeeld een eenmalige opdracht bij een klant.
Wij staan klaar voor de uitzendbranche
Of je nu al jaren uitzendondernemer bent, pas een uitzendbureau bent gestart of nadenkt over het starten van een eigen uitzendbureau, wij staan je bij. Of dit nu betekent dat we je tips geven over ondernemen tijdens de coronacrisis, je complete backoffice overnemen of je met iets heel anders helpen. Keertje koffie doen of even bellen?