Huidige regio & Taal

Personeel aannemen als zzp’er, met beperkt werkgeversrisico

Facebook
LinkedIn

Je bent (ooit) als zzp’er begonnen. Zonder team ging je van start met het bouwen aan jouw bedrijf. Een spannende tijd waarin je hard hebt gewerkt naar het punt dat je nu hebt bereikt: de overweging om personeel aan te nemen. Maar mag je als zzp’er personeel aannemen? En wat komt daar allemaal bij kijken? We leggen het je uit.

Mag je als zzp’er personeel aannemen?

In het kort: Ja dat mag. Je bent immers zelfstandig ondernemer. Het maakt dan niet uit welke rechtsvorm je gekozen hebt voor je bedrijf. Dus ook als eenmanszaak mag jij personeel aannemen.

Het feit dat jij je zelfstandige zonder personeel of freelancer noemt, maakt niet dat je geen personeel mag aannemen. Zzp’er en freelancer zijn immers geen rechtsvormen en bepalen niet of jij wel of geen personeel aan mag nemen. Vooral bij ondernemers met een eenmanszaak heerst dit misverstand, dus dat ruimen wij gelijk even uit de weg. Eenmanszaak betekent dat één iemand de baas is, en er dus één persoon de bedrijfsbeslissingen neemt. Je kunt dus ook met personeel een eenmanszaak blijven. Je verandert dan van zzp’er naar zmp’er (zelfstandige met personeel), waardoor een aantal fiscale voordelen komen te vervallen.

Van zzp’er naar zelfstandige mét personeel

Je bent naar personeel op zoek. Dat betekent vaak dat de zaken goed gaan. Gefeliciteerd! Met de juiste expertise en competenties in huis, kun je nu je bedrijf nog verder laten groeien.

Werving en selectie

Natuurlijk weet jij zelf het beste wat je bedrijf nodig heeft en wie er het best past bij je bedrijfscultuur. Daar schrijf je je vacature op, zodat je op basis daarvan het juiste personeelslid kunt kiezen.

Met je nieuwe teamlid leg je zaken als salaris, werkdagen en werktijden vast. Ook over de secundaire arbeidsvoorwaarden onderhandel je samen; het aantal vakantiedagen, pensioenopbouw en vergelijkbare zaken.

Werkgeverschap

Maar er komt meer kijken bij het aannemen van personeel als zzp’er. Je wordt immers werkgever en daar mag je zeker trots op zijn. Als werkgever krijg je te maken met wet- en regelgeving die misschien wel helemaal nieuw voor je is.

Om je een idee te geven van wat deze onderdelen kunnen zijn:

  • Wet uniformering loonbegrip (premie en verzekeringen);
  • Arbeidstijdenwet;
  • Cao’s met algemeen verbindendverklaring;
  • Loonadministratie.

Naast wet- en regelgevingen, krijg je ook te maken met interne veranderingen. Zo ga jij je als werkgever bezig houden met:

  • Inspirerend leidinggeven;
  • Functioneringsgesprekken;
  • Werken in een team.

Naast ondernemer en werkgever, word je dus ook nog financieel manager, hr-manager en operationeel manager, dus een échte spin in het web. Er komt dus veel kijken bij het werkgeverschap. Zeker bij volledig werkgeverschap, waarbij je zowel juridisch als feitelijk werkgever bent.

Met aandacht voor groei je personeel aannemen

Je start met het opbouwen van een team of het aannemen van een medewerker. Omdat je groei nastreeft, omdat je meer werk genereert of omdat je meer vrije tijd wilt. Allemaal gegronde redenen om te starten met het werkgeverschap.

Nu wil je natuurlijk vooral werk uit handen geven en niet nóg meer werk voor jezelf creëren. Met volledig werkgeverschap is dat wel wat je doet. Daarom is het fijn dat de mogelijkheid tot uitbesteden van het juridisch werkgeverschap bestaat. Maar wat dat dan is?

Werkgever met beperking van risico’s

Bij het uitbesteden van het juridisch werkgeverschap, bijvoorbeeld aan WePayPeople, draag je alle juridische verantwoordelijkheden en risico’s over. Zo kun je een hele reeks aan uitzoekwerk en wettelijk verplichte verantwoordelijkheden in een keer van je lijst afstrepen. Bij het uitbesteden van het juridisch werkgeverschap hoef je namelijk geen zorgen meer te maken over:

  • Afdrachten van sociale premies;
  • Werknemersverzekeringen;
  • Afsluiten van juridisch correcte arbeidsovereenkomsten;
  • Naleven en bijhouden van cao-bepalingen;
  • Personeel- en salarisadministratie.

Het uitbesteden van het juridisch werkgeverschap wordt ook wel payroll genoemd. “Wat is payroll?” horen we je vragen. Met payroll neemt het payrollbedrijf (WePayPeople) alle administratieve taken omtrent jouw medewerkers van je over.

Zelf je medewerker(s) kiezen en aansturen

Jij kunt je hierdoor volledig richten op de groei van je bedrijf. Dat is wel zo fijn. Je regelt zelf je personeel op het moment dat jouw bedrijf toe is aan een teamuitbreiding en ook de aansturing op de werkvloer wordt door jou geregeld. Dit noemen we het feitelijk werkgeverschap.

Bij het aannemen van een nieuwe medewerker, hoef je alleen maar de gegevens door te geven aan het payrollbedrijf en klaar. Je medewerker kan beginnen.

En als je dan in het stadium bent waarin je nóg verder gaat uitbreiden met je team, dan heb je zelf de controle over de werving en selectie. En de uitvoering van de werkzaamheden op de werkvloer natuurlijk.

Meer weten over personeel aannemen als zzp’er, zonder juridisch werkgeverschap

Wil je meer weten over het aannemen van personeel als zzp’er en het uitbesteden van het werkgeversrisico? Neem vrijblijvend contact op met een van onze payrollexperts. Zij vertellen je graag meer over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.

Gerelateerde Berichten