Alle WePayPeople werknemers die Uitzendkracht zijn en waarvoor de NBBU CAO voor uitzendkrachten geldt, worden verplicht aangemeld bij Pensioenfonds voor Personeelsdiensten (StiPP). Het StiPP pensioen is een beschikbare premie regeling. Over uw inkomen wordt een pensioen-premie-bedrag afgedragen aan het StiPP pensioenfonds. Uw persoonlijke premie-inleg wordt belegd om te zorgen dat een medewerker bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd genoeg geld heeft om een pensioen aan te kopen.
Hoe wordt het StiPP Pensioen opgebouwd?
Het pensioen wordt opgebouwd over het brutoloon. Het brutoloon bestaat uit:
- Loon normaal gewerkte uren;
- Loon over de onregelmatige uren;
- Loon dat tijdens ziekte werkelijk doorbetaald wordt;
- Wachtdagcompensatie (alleen bij met uitzendbeding contracten van toepassing);
- Uitbetaalde reserveringen.
Overuren, reisuren en compensatie-uren tellen niet mee.
Hoe wordt de premie vastgesteld?
De toe te kennen premie wordt vastgesteld over een deel van het brutoloon. Dat gaat niet over het hele loon. Er wordt namelijk al rekening gehouden met de AOW. Het deel van het loon waarover geen premie wordt toegekend, is de franchise. De franchise in 2020 is € 6,83 per uur. De premie voor de pensioenopbouw bedraagt 4,2% van het loon, min de franchise.
Het pensioengevend loon is het loon dat wordt meegeteld voor de berekening van het pensioen. Let op: StiPP kent een maximum pensioengevend uurloon dat jaarlijks wordt vastgesteld. Voor 2020 is dit € 30,57 per uur. Boven dit uurloon wordt er geen pensioenkapitaal opgebouwd.
Welke regelingen kent het StiPP Pensioen?
Het StiPP kent twee regelingen. De Basisregeling en de Plusregeling.
De Basisregeling kent de volgende voorwaarden:
- Uitzendkrachten van 21 jaar en ouder;
- Die ten minste 26 weken werkzaam zijn bij dezelfde werkgever.
De kosten bedragen bij de Basisregeling 2,6% van het brutoloon. Deze kosten zijn volledig voor de werkgever.
De Plusregeling kent de volgende voorwaarden:
- Uitzendkrachten van 21 jaar en ouder;
- Ten minste 78 weken werkzaam bij dezelfde werkgever.
De kosten bedragen bij de Plusregeling 12% van het bruto-uurloon. Hiervan is 4% inhouding bij de medewerker en 8% voor de werkgever. In beide gevallen tellen we gewerkte weken. Een medewerker kan dus 9 maanden werkzaam zijn voor een opdrachtgever en toch pas later een basispensioen ontvangen, omdat deze niet alle weken daadwerkelijk heeft gewerkt. Er wordt pensioen opgebouwd tot de 67-jarige leeftijd. Daarna stopt de pensioenopbouw en kan er een met het opgebouwde kapitaal een levenslange pensioenuitkering worden aangekocht.
Extra reglementen om rekening mee te houden
Als een medewerker van baan wisselt maar binnen dezelfde branche blijft werken, dan blijft de medewerker pensioen opbouwen bij het StiPP. Voorwaarde is dat de periode tussen beide werkgevers niet langer is dan 1 jaar. Is de medewerker langer dan een jaar niet werkzaam? Dan moet er eerst 26 weken worden gewerkt voor de medewerker weer pensioen gaat opbouwen.
In de plusregeling mag de periode tussen beide werkgevers niet langer zijn dan 26 weken. Is de periode langer dan 26 weken maar korter dan 52 weken, start de medewerker bij aanvang van de werkzaamheden direct in de basisregeling. Medewerkers die gedurende het dienstverband 21 jaar worden starten altijd in de basisregeling, ongeacht het aantal gewerkte weken.
Vragen over de pensioenregeling van het StiPP? Neem contact op met WePayPeople via 020–7163384.
Bron: StiPP pensioenfonds