Vrije keuze in vrije dagen
Met verbazing heb ik Syp Wynia’s opinie over feestdagen in de Telegraaf gelezen. Hierin wordt een pleidooi gehouden voor het voortbestaan van landelijke vrije dagen gekoppeld aan christelijke feestdagen. Tevens wordt gesteld dat Nederland dwangmatig verandert en zelden daarmee een probleem oplost. Wat mij betreft vormen juist de traditionele feestdagen een probleem dat opgelost kan worden en ik had van nota bene een economisch columnist als de heer Wynia verwacht dat hij een factor als het bedrijfsleven wel had meegenomen in zijn verhaal.
Nederland kent 11 officiële feestdagen waarvan er 9 meestal -het aantal fluctueert per jaar- niet in het weekend vallen en waarop vrijwel iedere werkgever verplicht betaald verlof aan werknemers dient te geven. Maar liefst 6 van deze dagen vallen in de lente, in een periode van een week of 10. Dit is de tijd van het jaar waarin bedrijven nieuwe orders binnenslepen en de productie op volle toeren draait. Door deze verplichte vrije dagen ontstaan er onnodige plannings- en bezettingsproblemen die economische activiteiten afremmen.
Mijn voorstel is om werknemers op voorhand zelf een keuze te laten maken in hoe zij die 11 vrije dagen willen plannen. Wanneer iemand vanwege schoolvakanties, christelijk gezindte of hang naar traditie graag de bestaande vrije dagen wil aanhouden is dat uiteraard prima. Het moet echter ook mogelijk zijn om vrije dagen te krijgen voor de viering van het Suikerfeest, om een 1 mei demonstratie bij te wonen of -om Richard Dawkins aan te halen- de vliegende theepot te aanbidden.
Dit heeft niets met een door Wynia verfoeide ‘weggeefneiging’ te maken -persoonlijk boeit iemands religie of overtuiging mij totaal niet- maar is wat mij betreft een pragmatische oplossing voor een probleem waar veel werkgevers mee te maken hebben. Daarbij snijdt het mes aan beide kanten want door de werknemer meer keuzevrijheid te geven, zorgen we voor een betere spreiding van vrije dagen met positief effect op de productiviteit van ons land. En wat is er nu Nederlandser dan af en toe de koopman in plaats van de dominee aan het woord te laten?
Julius Kousbroek
Ondernemer en oprichter van WePayPeople
Een ingekorte versie van dit artikel is in de Telegraaf dd. 24 april 2019 gepubliceerd.