Personeel aannemen: het hoort bij het takenpakket van ondernemers. Voer je dit niet goed uit, dan kan dit je veel geld kosten. Volgens de Wet op de identificatieplicht (WID) ben je verplicht om de identiteit van de medewerker vast te stellen en juist vast te leggen. Hiervoor heb je een naam, adres en burgerservicenummer (BSN) nodig. Zijn deze gegevens niet bekend? Dan moet je het anoniementarief toepassen.
Wat gebeurt er als het anoniementarief toepast?
Als je het anoniementarief toepast op een (van je) medewerker(s) dan:
- wordt er 52% loonbelasting ingehouden;
- mag geen rekening worden gehouden met het maximumpremieloon voor de sociale lasten;
- mag er geen loonheffingskorting worden toegepast.
In welke gevallen pas ik het anoniementarief toe?
Het anoniementarief dient al te worden toegepast als je een kleine fout maakt met het kopiëren van een ID-kaart of paspoort. Gebeurt dit niet volgens de richtlijnen? Dan kan het zijn dat je een naheffingsaanslag ontvangt. Het anoniementarief wordt vervolgens toegepast als je geen gegevens voor de loonheffingen hebt of als je de gegevens niet op de juiste manier bij jouw loonadministratie bewaart.
Wanneer moet ik de gegevens aanleveren?
De gegevens voor de loonheffingen moeten uiterlijk vóór de eerste werkdag of op de 1e werkdag – als je als werkgever op deze dag de werknemer aanneemt – bekend zijn. Als dat niet het geval is, pas je het anoniementarief toe.
Hoe voorkom je dat het anoniementarief wordt toegepast?
Allereerst: stel bij het aannemen de identiteit van een medewerker vast en verzamel alle benodigde gegevens voor het personeelsdossier. Doe dit voordat de medewerker start. Hoe je dit op de juiste manier doet, staat in het stappenplan van de SZW-inspectie.
Ten tweede ben je verplicht om een door de medewerker ingevulde loonbelastingverklaring in bezit te hebben. De Belastingdienst heeft hiervoor het juiste formulier op de website staan. De medewerker moet deze gegevens aanleveren op papier – voorzien van datum en handtekening.
Hoe voorkom ik een verzuimboete?
Je voorkomt een verzuimboete door de juiste documentatie aan te leveren. De Belastingdienst geeft aan dat als je de identiteit van je medewerker niet op de juiste wijze kunt vaststellen, je het anoniementarief moet toepassen. Doe je dit niet, dan kun je een verzuimboete van maximaal € 5.278,00 verwachten.
Deze boete gaat niet enkel de kant van de werkgever op. Als de werknemer niet op de juiste manier zijn identiteit kenbaar maakt, kan ook hij/zij een verzuimboete van maximaal € 5.278,00 krijgen.
Hulp nodig bij het anoniementarief?
Bij WePayPeople gaat het aannemen van personeel op de volgende manier: je zoekt de perfecte kandidaat, wij regelen de administratie. Geen gedoe. Heb je meer vragen over het anoniementarief of is er iets niet duidelijk. Neem gerust contact met ons op via 020 – 716 33 84, we leggen je de mogelijkheden graag uit.