Huidige regio & Taal

Werk aan de winkel

Facebook
LinkedIn

Werk aan de winkel

Als ondernemer zoek je met je bedrijf, of je nu een multinational bent met duizenden werknemers of een startup met een bescheiden team, naar een bepaalde mate van flexibiliteit in de bedrijfsvoering. Hoe pak je dat aan met je medewerkers? Vast, flexibel of tijdelijke inhuur? Wat zijn de risico’s, wat zijn de kosten, kunnen we het ons veroorloven? Dat zijn vragen die je jezelf als ondernemer voortdurend dient te stellen.

Nederland is een ondernemersland pur sang en het is dan ook niet voor niets dat ons land sinds mensenheugenis heeft gepionierd op het terrein van tijdelijke arbeid en uitzenden. Ik durf wel te stellen dat Nederland de olympisch kampioen flexibele arbeid is. Waarom? Omdat het ondernemerschap helpt want flexibiliteit zorgt voor banen en is dus goed voor de groei van onze economie. Kortom, het maakt ons land sterker.

In dat licht moet ik ook eerlijk bekennen dat ik na het echec van de wet DBA die het bedrijfsleven in totale verwarring achterliet rond de inzet en de status van zzp’ers hoge verwachtingen had van de eerste eigen miljoenennota van dit kabinet.

Ofschoon Prinsjesdag -ook voor mij- in het teken stond van groei en positiviteit lijkt het erop dat ik mijn verwachtingen toch moet bijstellen. Ook tijdens de traditionele bijeenkomst van VNO-NCW in Nieuwspoort waar ik verscheidene personen uit het bedrijfsleven en de politiek sprak was er niemand die mij op andere gedachten kon brengen. Want hoewel het kabinet wil dat er meer vaste contracten worden afgesloten in plaats van tijdelijke, wordt de zzp-chaos die het vorige kabinet achterliet, twee jaar na dato, nog steeds niet opgelost.

De Koning sprak in zijn troonrede verstandige woorden uit. Dankzij economische groei en ondanks toch een aantal pijnlijke maatregelen, gaat de koopkracht erop vooruit. Bovendien zullen nog minder mensen langs de kant hoeven te blijven staan:

“Het wetsvoorstel Arbeidsmarkt in balans heeft als doel dat het voor werkgevers minder risicovol wordt mensen een vast contract aan te bieden. De regering wil daarnaast schijnzelfstandigheid tegengaan. Zzp’ers die bewust kiezen voor het ondernemerschap wordt niets in de weg gelegd.”

Mooi gezegd. De zogeheten WAB komt eraan, die moet zelfs al in 2020 in werking zijn getreden, maar de status van zzp’ers blijft volledig ongewis. Er zou een samenhangend pakket aan maatregelen komen waarbij vaste dienstverbanden aantrekkelijker worden gemaakt. Zoals de wet er nu ligt, gaan we wel het ontslagrecht versoepelen, het recht op transitievergoeding ontstaat al in de proeftijd en de definitie van payrolling wordt aangepast. Tegelijkertijd zetten we door het uitblijven van duidelijke wetgeving omtrent zzp’ers het kattenluik van de achterdeur open voor het omzeilen van werknemersbescherming door middel van schijnzelfstandigheid. Dat kan niet de bedoeling zijn en dus lijkt het mij goed om als branche een duidelijk signaal af te geven aan het kabinet.

Nederland sterker maken, dat doe je niet met halve maatregelen. Er is dus werk aan de winkel.

Julius Kousbroek
Directeur WePayPeople

Gerelateerde Berichten